Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009

Aurora Borealis ή αλλιώς ...Βόρειο Σέλας

ΒΟΡΕΙΟ ΣΕΛΑΣ


Φαντασμαγορικό show στον ουρανό!!!


Το βόρειο Σέλας συνήθως το παρατηρούμε στην Ισλανδία, τη Γροιλανδία, τη Βόρεια Σκανδιναβία ή ακόμα στην Αλάσκα και το Βορειοανατολικό Καναδά. Συνήθως το Μάρτιο και τον Οκτώβριο.


Ένα υπέροχο θέαμα στο βάθος του ορίζοντα ,καθώς ένα φως τρεμοπαίζει και σιγά σιγά το φως εξαπλώνεται δημιουργώντας μία κουρτίνα που κυριαρχεί το κόκκινο και το πράσινο. Για να δημιουργηθεί όμως αυτό το υπέροχο θέαμα γίνεται μία μεγάλη διαδικασία:


Ο Ήλιος εκπέμπει ηλεκτρομαγνητική και σωματιδιακή ακτινοβολία (τελευταία αποτελείται από ιονισμένα σωμάτια και ηλεκτρόνια). Καθώς αυτή η ακτινοβολία πλησιάζει την Γη επιταχύνεται από το ηλεκτρικό πεδίο των ανωτάτων στρωμάτων τις ατμόσφαιρας. Κατά την είσοδο των φορτισμένων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα η τροχιά τους παρεκλίνει και κατευθύνονται προς τους μαγικούς πόλους της Γης. Τα φορτισμένα σωματίδια, ανάλογα με το ηλεκτρικό τους φορτίο, αρχίζουν να διαχωρίζονται και προσανατολίζονται είτε προς το βόρειο είτε προς το νότιο μαγνητικό πόλο με συνεχώς αυξανόμενη ταχύτητα.



Πατήστε play για να παίξει το video...

Το φαινόμενο αυτό εμφανίζεται κυρίως σε ύψος 100 χιλιομέτρων από το έδαφος μέχρι μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα υπεράνω αυτού με αποτέλεσμα το θέαμα να γίνεται ακόμα πιο φαντασμαγορικό.


Το βόρειο καθώς και το νότιο Σέλας είναι ένα φωτεινό ατμοσφαιρικό φαινόμενο (βόρειο πολικό σέλας ή Aurora borealis για το Βόρειο Πόλο και νότιο πολικό Σέλας ή Australis borealis για το Νότιο Πόλο). Το βόρειο Σέλας είναι πιο έντονο από το νότιο και γι’αυτό πολλοί πιστεύουν πως δεν υπάρχει νότιο πολικό σέλας.


Παλιότερα επειδή δεν υπήρχαν επιστημονικές εξηγήσεις οι κάτοικοι της Νορβηγίας πίστευαν ότι το Βόρειο Σέλας είναι οι ανύπαντρες γυναίκες που χόρευαν κουνώντας τα μαντίλια τους. Οι Εσκιμώοι πάλι, πίστευαν ότι είναι οι ψυχές των νεκρών που αναζητούσαν τους δικούς τους. Γι αυτό κατά την διάρκεια του φαινομένου ούτε μιλούσαν ούτε σφύριζαν φοβούμενοι μη κατέβει το Σέλας και τους πάρει αναγνωρίζοντας τους από τη φωνή τους.


Το Βόρειο Σέλας είναι ένα φανταστικό φαινόμενο και λίγοι έχουν την τύχη να το δουν. Αν και σπάνιο βοηθάει πολύ στην ανάπτυξη της ζωής στο Βόρειο Πόλο (καθώς στο Νότιο δεν υπάρχει ζωή), αφού αναπτύσσονται χάρη σε αυτό πολλά φυτά.


Βάσω Χότζα, Κώστας Φρουζάκης, Ραφαέλα Χαρίτου, Γιώργος Τεκίρδαλης, Ελένη Μαυρομουστάκη, Αλέξανδρος Αγραφιώτης, Ασημίνα Σαρακατσιάνου, Παναγιώτης Ντέρφερ-Εφραιμίδης, Ζωή Ταραλάικου, Ειρηναίος Μπάμε, Χριστίνα Νίσκου

Igloo, το σπίτι των Εσκιμώων...



IGLOO

Δε θα μπορούσαμε να φανταστούμε αλλού είδους αρχιτεκτονική να υφίσταται στις πολικές ζώνες πέρα από τα igloo.Aν διατρέξουμε ανά την υφήλιο θα αντιληφθούμε ότι το αναφερόμενο κτίσμα, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών, είναι κατ’ εμέ η πιο αρχέγονη ανθεκτική κατοικία.



Η κατασκευή του igloo είναι αρκετά δύσκολη ιδιαιτέρα αν σκεφτεί κανείς ότι πρέπει να βάζουν χτίζοντας κάθε σειρά όλο και πιο μέσα ώστε να μπορεί να κλείσει σε λογικό ύψος χωρίς να καταρρεύσει στο εσωτερικό. Ένα τρικ που ανακάλυψαν και χρησιμοποιούν είναι το χτίσιμο όχι σε επάλληλες σειρές αλλά σε μια μονοκόμματη σπείρα που κάνει ευκολότερο το χτίσιμο. Με ένα μικρό τούνελ δημιουργούν πόρτα στο igloo και ανοίγοντας ένα μικρό παράθυρο προσανατολισμένο στο σημείο του ορίζοντα από οπού μπορεί να δέχεται το μέγιστο φως συμπληρώνουν την δόμηση. Με αυτόν τον τρόπο εν άτομο μπορεί να φτιάξει το igloo μονό του αρκετά σύντομα, αν φυσικά έχει την κατάλληλη εμπειρία.. Όταν ολόκληροι το χτίσιμο ανάβουν μέσα λίγη φωτιά ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας μόλις και αρχίζει να λιώνει τον πάγο από τα τοιχώματα. Πάνω στα υγρά τοιχώματα τοποθετούν δέρματα με γούνες ζωών και αυτά κολλάνε αυτόματα στον υγρό τοίχο που αμέσως ξαναπαγώνει πάνω τους! Μονώνονται έτσι όλα τα τοιχώματα και το δάπεδο και δημιουργούνται πόρτα και κουρτίνα πάλι από γούνα. Για την στερέωση χρησιμοποιούν και καρφιά φτιαγμένα από κοκάλα ζωών.


Που θέλουμε να καταλήξουμε; Μάλλον στον τρόπο πρέπει να κρίνουμε την αρχιτεκτονική. Να θέτουμε μια λέξη, και η λέξη δεν είναι επιβίωση, και να βλέπουμε αν αυτό το “lovely creature” που παρατηρούμε, και ακόμη καλυτέρα ζούμε, αν ικανοποιεί με τις «απαντήσεις» και μας δίνει την ευκαιρία να κάνουμε όμορφους συνειρμούς.


Φώτης Παπαδερός, Ιάσων Ράπτης, Αποστόλης Ουσταμπασίδης, Γιώργος Μπάτης, Θανάσης Σίμος, Βαγγέλης Ρουσίτα, Άντζελα Ρούσο, Χριστίνα Τσατσά, Χριστίνα Φραντζή, Χριστίνα Πιπιντάκου, Αμαλία Σπυριδοπούλου.